• 1

Powervrouwen.

Ik ben ooit eens met een vriendin naar de voorstelling "Powervrouwen" geweest.
Powervrouwen dat zijn we als het er op aan komt! Maar er wordt ook veel van ons verwacht, althans dat denken we vaak zelf. Werken, gezin onderhouden, relatie en je dan bijna geen tijd voor jezelf gunnen. We kunnen het toch allemaal zelf, we hoeven toch geen hulp te vragen.

Tot dat het niet meer gaat. Je ervaart stress, de druk is zo hoog geworden dat je helemaal niet meer leuk bent voor je gezin, alles is je teveel, je raakt uitgeblust. Je werk kan je geen voldoening meer geven, de zin is weg. Voordat je het weet kan je in een diep gat vallen, waar je niet zomaar meer uit komt.

power vrouwMaar als je nu eens gaat kijken waar dat moeten vandaan komt. Moet je dan nog steeds zoveel van jezelf. Lukt dit je alleen of kan je daar wat hulp bij gebruiken om eens helemaal bij jezelf te komen en te voelen wat er speelt. Als je dan een duidelijker beeld hebt van de verwachtingen die je van jezelf hebt en welke daarvan ook echt reëel zijn kan er soms een duidelijker plaatje komen. Dat geeft rust, rust in je hoofd en rust in je zijn.

Je gaat dan ook meer energie over houden voor leuke dingen. Wanneer een moeder veel stress ervaart heeft dat zo zijn uitwerking op de kinderen. Moeder is dan uit balans. Kinderen spiegelen vaak wat er bij jou aan de hand is. Als je dit niet zelf in de gaten hebt, dan heeft het kind ineens een probleem. Wij dragen vaak emoties mee vanuit ons verleden en gedurende de dag heeft dit invloed op hoe we denken en handelen. Dus ook in de omgang met de kinderen. Kinderen voelen en weten dit en spiegelen jou dat terug.
Ze willen ons laten zien dat we naar onszelf mogen kijken.

Wanneer een moeder in balans is ervaart het kind de moeder als een veilige haven. Ook de partner ervaart een stabiele vrouw als veilig en betrouwbaar en zo kan jij als vrouw niet alleen jezelf zijn en een gevoel van rust en balans ervaren, maar straal je dit uit naar je omgeving. 

 

Rollen en patronen kunnen dus worden bijgesteld. Dat is best spannend, want het is een verandering. Vaak ervaar je je huidige rol en patronen als vervelend, maar ze voelen aan de andere kant veilig en vertrouwd. Je weet hoe alles loopt en je weet wat er komt. Nieuwe rollen en patronen maken dat je niet altijd van te voren de uitkomst weet. Maar wat nou als je er meer energie van krijgt, je meer over jezelf leert en je grenzen aan kan geven, bewuster in het leven staat. 

Van slachtoffer naar powervrouw! En je daarbij niets aantrekken van vooroordelen van anderen maar gaan luisteren naar jezelf. Dat is pas kracht, power!